Knuthöjdsmossen

Knuthöjdsmossen i Hällefors är ett myrområde som jag brukar besöka ibland när jag är i Filipstad. I helgen var det åter dags för en tur till Filipstad så jag planerade självklart in knuthöjdsmossen och smålommarna.

Fredags natt klev jag upp 02:15 och var på plats strax efter 03:00 och fick en underbar morgon med en morgondimma och soluppgång som är svårslagen.
Jag både filmade och fotade men fokuset låg på film denna morgon eftersom jag nu tänkt göra en kort film om myrområdet.

Knuthöjdsmossen har ca 180 jölar och hammarmossen som ligger på andra sidan järnverket har ca 311 jölar. Det är knuthöjdsmossen som är den kända av dom två och har fina leder på. Det är spångat och väldigt lätt att ta sig fram och få se smålommarna. Tyvärr är det alltid folk som inte kan respektera reglar och lämnar leden för att ta sig lite närmare för ett ännu bättre foto, för något år sedan blev en anmäld för att ha stört och fick böter på 18000kr.

Lördagen klev jag upp 02:00 och for direkt till Knuthöjdsmossen för att vara på plats innan solen går upp. Till en början såg det ut att bli riktigt kanon morgon men utan dimma denna dag. Tyvärr så dog allt ljus och den tillsynes röda soluppgången slocknade tvärt. Jag hade ändå bra med tillfällen till fina fågelbilder så morgonen var fruktbar.

Jag träffade även ett par trevliga kvinnor från Sandviken och vi slog följe ett tag, alltid trevligt med nya fotografbekanta!


Kanadagås av yngre modell