Ett foto tillfälle är så mycket mer än ett klick

Jag har under en längre tid medvetet försökt få till ett arbetsflöde som passar mig och med jämna mellanrum får jag till det lite bättre och jag känner mig så himla nöjd.

När jag som tillexempel ska fotografera en hundtävling så får man räkna med det blir riktigt många bilder tagna per dag och bara en del håller måttet och vad jag söker.
En del är ur fokus en del är fel på ansiktsuttrycken så många fel finns det.

När jag fotat klart börjar nästa del av jobbet vilket inte många tänker på men det är här som tiden för många fotografer hamnar, vid datorn!

Jag använder mig av två program eller tre om man räknar in RAW programmet som jag använder för att kunna öppna i PS.
Men steg ett efter en fotografering är DPP och där gör jag första samt andra galningen genom att stjärnmarkera dom jag fastnar för i första ögonblicket och sedan går jag igenom dom en gång till för bara markera dom jag kommer på göra iordning. Programmet har en bra filtreringsfunktion vilket gör det väldigt smidigt.

Tidigare har jag valt den bild jag ska göra iordning i DPP och sedan gått till utforskaren för att leta upp det filmnumret och öppna RAW filen därifrån vilket har tagit tid i allt letande.

Men nu kom jag på ett sett att öppna direkt från DPP vilket spar en massa tid.
Jag utgår från startfönstret i DPP och har filtrerat bort så enbart bilder jag ska göra visas. Sedan klickar jag på en bild och drar den till start listen så jag ser mitt redan öppnade PS och drar bilden dit. Nu växlar datorn program till PS och man får se till att dra bilden till PS skrivbordet innan man släpper musknappen annars öppnas inte bilden.

Nu öppnas min RAW hanterare och jag kan lätt jobba vidare med mina förinställda grundinställningar samt några lättare anpassningar, sedan över till PS och skriva taggar samt lite makro körning så är det snabbare än vanligt.

När jag sparat min bild och har döpt bilden till mitt nummer system växlar jag program till DPP gnom alt tab och trycker därefter R så öppnar DPP dialogrutan för att döpa om RAW filen så jag får samma löpnummer på den filen som jag precis sparade i PS.

Men det är fortfarande allt för mycket tid som går åt vid en dator så jakten på effektivare flöde är en städning fundering.

Nu kommer vasaloppet och jag kommer att dra på mig en del bilder igen men en del film är det tänkt i år.

Kontakt
foto@ezzet.se
instagram  foto.ezzet

Facebook Patrik Hansson

Mina filmer Youtube