Dåligt beteende

Har fotograferat och filmat lite kring en björnhona som har 3 ungar och jag försöker skildra lite det som var runt det hela, alla människor som kommer i bilarna i hopp om att få se en skymt av björnarna.

Det har varit ganska många som varit där och det startade med en la upp bild på Facebook så blev det en smärre invasion. Men allt har sköts bra och vägen man kan stå på är på avstånd till skogskanten björnarna kommer ut ifrån så störningen varit minimal.

Men tyvärr finns det alltid någon som förstör för andra. Det var en fotograf som bor i Rättvik som märkte ut sig på tråkigt vis.
Först jag såg han satt han på en pall långt ute på åkern och med en vind som gick rakt mot där björnarna brukar komma ut och det var inte så bra.
Nu lämnade han platsen efter en lång väntan och åkte iväg med bil. En timma senare kom björnhonan och tre ungar fram och vi som stått och väntat blev så klart glada, barnens glädje var riktigt rolig att lyssna på. Dom äldre blev glada som om dom vore barn igen!

Så händer det tråkiga. Fotografen från Rättvik kommer i åkandes i en väns bil och blir avsläppt på vägen rakt framför där björnarna är. Han sätter genast full fart och gå emot björnarna för att få närmare håll att fota på. Självklart ger sig honan sig iväg och alla är besvikna över detta tilltag. Dom båda åkte vidare längst vägen och vändplanen som var längre fram till alla hade åkt därifrån.

Jag stod kvar och konfronterade han med hans beteende. Jag möttes av total oförståelse och nonchalans. Informerade det var inte lagligt att medvetet gå in och störa djur med ungar och framförallt inte denna årstid.

Nästa dag gör samma fotograf samma sak igen!
Nu möttes han av många som klagade och var riktigt besvikna på hans sätt att vara i naturen. Nu försökte han skyla på någon bil som tutat och barn som skrek samt hundar men jag har allt på film och där finns inga bil tutor, ungar eller hundar som låter bara en man som inte har respect för vare sig lag, djur eller hur man beter sig rent allmänt.

Jag är glad jag spelade in film på denne man. Jag väljer tills vidare inte peka ut med namn men efter jag läste hans inlägg på Facebook är det inte lätt att stå emot.

Bilder och film är tänkt till en kort film om björnsafari och kommer online inom kort även om en mans beteende ger en bitter eftersmak.