Fux Andersknallarna

I helgen har jag varit och börjat titta på vildmarksriket som ligger i gränsen mellan mora, Leksand och Vansbro kommun gränser möts.
Området är ca 50 000ha stort och har utsetts av WWF som en av svenska pärlor.

För närvarande är inte så mycket skyddat i form av naturreservat men där finns flera områden som är skyddsvärda och kan komma bli naturreservat. Staten har som mål att 17% av vår natur ska skyddas vilket inte är lätt att få till. I detta område finns det 17% som efter inventeringar är lämpliga. Men som alltid är det också en fråga om ekonomi.

Mitt första besök till området gick till Fux Andersknallarna som är ett naturreservat. Min upplevelse var stenigt och lite lurigt att gå i men vackert. Det tar längre tid att gå i sån här skog men för att inte vricka fötterna är lagom takt som gäller. Som fotograf var det ett spännande område att besöka och motiven fanns över allt så det gör inget att man går sakta.
Skogen har varit utsatt för flera skogsbränder genom åren och har fått återplanterat sig själv så det är en underbar blandning av träd.

En torrlagt tjärn