Stora Korpimäki

Stora Korpimäki är ett ställe man kan finna tystnaden på. Berget Stora Korpimäki ligger i Orsa Finnmark och är med sina 711 m ö.h. är det Gävleborgs läns högsta berg, det ligger i Ljusdals kommun.

Främst granskog växer på berget och det ger lite urskogs känsla. Gott om nerfallna träd vilket alltid är bra för naturen och ekosystemet. Området som är skyddat är betydligt större än själva berget (1903 ha stort) och består mycket av  barrskog, myr och vatten i en härlig blandning.

Mellan berget korpimäk och Nyslogberget hittar man Lapporten, en kort
u-formad och fuktig dalsänka skiljer de båda bergen åt. Den ska inte förväxlas med Abiskos Lapporten som räknas som den riktiga.
Hur många det finns i Sverige har jag inte en aning om men bevisligen minst två.

Den här höstdagen en gråmulen med regnet hägnade i luften var det älgjakt och jag kunde på långt håll höra hur hundarna arbetade likt en symfoniorkester, ljuvlig musik för en hundälskare!
Spännande blev det också när älgen fick för sig att skena undan och tog riktningen mot mig och det blev stopp några hundra meter från mig nere vid en myrkant. Tyvärr såg jag inget från den täta skogen så det fina kortet med en älg och hund på en myr uteblev. Efter en kort stund gick älgen mot samma håll den kommit från och ljudet klingade av i fjärran.

I området finns 18km stigar om man känner det är säkrast att hålla sig till dom. Jag provade stigen som går upp till 711 m ö.h punkten och det är en slinga man går och kan rekommenderas. Lättsamt och trevlig promenad men som alltid tycker jag man ska gå lite utan stigar och njuta i markerna.

Av alla jägare jag känner har nästan alla satt upp en eller flera holkar varje år men av alla fågelskådare jag känner har endast en av tio satt upp en holk även om jag räknade på en tre års period. Kanske inget vetenskapligt men en intressant iakttagelse av dom jag känner ändå! Jag känner inte till mer än tio fågelskådare så jag hoppas det var bättre med dom andra som finns.