Runde

Jag hade tur att få följa med två andra fotografer till Runde som ligger i Norge för att fotografera lunnefågel.
Resan till Runde tog 13 timmar och vi gjorde minimalt med stopp längst vägen men valde att passera den berömda trollstigen och klassiska turistkorten togs även av oss.
Men det jag kommer att komma ihåg mest från trollstigen var två stycken basejump hoppare med en glidflygardräkt på sig. Helt galet att se hur dom kom och fort går det, det var ingen syssla för höjdrädda!
Med fallskärm landade hopparna sedan på vägen precis där vi stod! Otrolig upplevelse att se.

När vi kom fram till Runde var klockan ganska mycket och jag var riktigt stel i kroppen efter alla timmar i bilen. Slängde i oss lite mat och så packade vi för en tur upp på berget.
Stigen upp ser inte så brant ut på lite håll men jag blev förvånad när jag stod nederst. Första biten är asfalterad och sedan blir det grus och jord men den asfalterade var den som sög hårdast i benen.
Jag hade packat två ryggsäckar med utrustning och bar kamera samt stativ i händerna vilket visade sig vara full börda.
Efter stigningen kommer man upp på en platå med ängar och betade får. Väl uppe är det mycket lätt vandrat, man kan njuta för fullt. Storlabb häckar på vägen upp och var lättsamma att fotografera.
Kvällen bjöd på mulet väder med uppehåll och ett rikligt trevligt ljus för en fotograf.
Det var vårt första besök och det tog en liten stund innan vi hade hittat bra ställen att stå på. När vi väl hittat det så blev det många bra bilder så det är svårt att välja ut några i första skedet.

Den andra dagen vi var på ön började med solsken och vi hittade strandskator och vyer längst kusten och kring hamnen. Känner sig som en riktig turist ibland men det är helt okey i ett så bedårande landskap.
Dagens plan var att åka med fiskebåten som går runt ön och till fågelbergets intressanta ställen men tyvärr var allt bokat och vi kunde inte åka med. Men Jag var lite glad för det blåste en del och jag får fort känningar av sjösjuka.
Denna dag gick vi upp på berget tidigare och jag hade bara en ryggsäck med kamera så det blev likt en söndags promenad jämfört med första turen. Jag var knappt svettig och det kändes skön. Vädret var lite mer att önska, regn och lite blåst!
Mina resekompisar hade inte alltför vädertätade kameror så där fotades det en kort men intensiv tid.
Fick en del bra bilder när lunnefågeln skakar av sig vatten så det skvätter om den och lite mer porträttbilder med lite omgivning med i bilden.
Förutom lunnefågel fotograferade jag kungsörn, havsörn, storlabb, strandskata och vyer.
Boendet var på Runde Miljöcenters lägenheter. Riktigt skönt att slippa tält när man kommer ner trött hungrig och svettig. En varm dusch kan göra en kväll betydligt trevligare.
Hemresan valde vi en annan väg och då kom vi ner på 12 timmar i resväg, det är väl enda nackdelen med en sådan resa.
Resan är något jag med säkerhet kommer göra igen och då försöka få väder som man vill ha vilket inte är lätt när det gäller Norge där det kan växla fort.
Nu återstår att gå igenom alla bilder och välja ut vilka som ska sparas och radera dom andra. Nackdelen med att fota mycket är efterarbetet tar tid.