Årets naturfotograf

Erik Johansson blev utsedd till årets naturfotograf av naturvårdsverket och det har varit många dissektioner på nätet huruvida det är rätt eller fel.
Jag har svårt att se det som naturfoto eller foton för den delen. Vist det är fotografier som är tagna med motiv med lite natur med i men där slutar nog likheterna.
Jag har följt Erik lite på håll och gillar hans kreationer och han är onekligen skicklig med Photoshop men som årets naturfotograf tyckte inte jag han var ett bra val. Känns lika dumt att ge en gatufotograf pris i studiofoto.

Det är naturvårdesverket som utser en fotograf varje år som årets naturfotograf. För att välja ut årets vinnare har förutom generaldirektören haft dessa till sin hjälp.

Lars vaste, Naturskyddsföreningen
Gunnar Andersson frilansande journalist och fotograf
Hasse Berglund Naturvårdsverket
Annelie Nivren Naturvårdsverket
Hans Strand, Fotograf

Eftersom Naturvårdsverket har vissa kriterier man ska uppfylla för att kunna vara en kandidat (bland annat vara aktiv i Sverige, engagerad i naturvårdsfrågor genom sina bilder) och sedan frångår sina egna regler kan jag inte annat än tycka det är konstigt.
Följde en diskussion där det sas att orsaken var Terje Hellesö och hans fusk som gjort dom ville visa det var ok att använda Photoshop, har lite svårt att tro dom tänkte så!

Terje Hellesö gjorde så mycket mer än använda Photoshop. Han stal andras fotografers bilder och klistrade in dom i sina och sa inget om det var gjort något med bilden, tvärt om sa han alltid det var en exponering och alla som använde Photoshop var fuskare. Enligt dataprogram som granskar universitet hade han även stulit text till en bok han gav ut.

Han har fått mycket skäll i media under åren som gått efter avslöjandet och med rätta kan jag tycka på ett sett, självklart tråkigt för han som person. Men som han betedde sig mot andra får han kanske lite igen nu. Tror många har glömt hur han bemötte många på nätets forum med påhopp och hot om stämningar mm. Terje vann priset i fjol men fråntogs det efter avslöjandet.

Men den biten klar för sig kan jag inte se en ända likhet med Erik och hans bildskapande. Han tar sina egna foton och bygger sina underbara bilder i Photoshop utan att det ska vara något konstigt. Det jag kan tycka var riktigt tråkigt är han inte får rikligt den kred för sin skicklighet med detta pris då det har kretsat mest om det var rätt eller fel han fick det.

Titta gärna in hans sida www.erikjohanssonphoto.com/ underbara bilder.