Risröd naturreservat

Besökte Risröd naturreservat som ligger i Rättvik. Det är länets bästa ställe för orkidén guckusko men det finns ett tio tal andra också, dels den mycket ovanliga skogsfrun. Det var mitt första besök och av en händelse hade jag inte stövlarna i bilen vilket var ett dåligt val. Stigen i början är riktigt blöt och ospångad vilket i gymnastikskor är dumt.
Jag brukar inte gilla när det är spångat i naturen men guckuskorna är väldigt känsliga för markslitage så det fyller en viktig roll i såna här områden. Blommorna får problem när man trampar och pressar samman jorden så man bör hålla sig till stigarna och spångarna.

Området är kanske inget vackert i skogsväg att tala om men det är för blommorna man är där och man blir inte besviken. Jag räknade inte men det var riktigt gott om guckuskor för att inte tala om alla andra jag såg. Mitt nästa besök blir för att leta skogsfrun när dom är dags att komma.

Själva området ligger väldigt nära Rättvik och lätt att ta sig dit.