ISO-Tal

ISO

Var ute med några från Moras nya fotogrupp och skulle fota bäver. Fick frågan om vad använder ni för ISO. Gav ett dåligt svar men fick mig att tänka på det efteråt.

Jag vet inte vad riktiga fotografer gör men som jag ser det finns det olika vägar att gå beroende på förutsättningarna på utrustningen och vilket typ av foto man ska ta.

Så svara ta ISO 400 är en omöjlig sak att säga. Om jag vet och kan vilken kamera det handlar om och vilken prestanda den har är första steget. Så är frågan vilket typ av foto ska tas? Landskapsfoto och om stativ används eller fåglar som flyger och fri hand ger olika val av ISO.

Landskapsfoto väljer jag lägsta ISO jag kan ställa in i kameran om det inte är rinnande vatten och moln eller svajande träd och grenar som gör man måste höja tiden.

Ska jag däremot ta en fågel som flyger eller något annat som kräver snabbare tider får jag räkna med högre ISO tal. En fågel tillexempel kanske kräver 2000 dels sec för att frysa den och jag kanske har provat mig fram att jag måste ha ett visst skärpedjup så har jag bara ISO att justera på.

Så manuell inställning på tid och bländare så får man justera in ISO så exponeringen blir som man tänkt sig.

Så vad är det korta enkla svaret så man inte låter otrevlig? Inte som mitt svar var ialla fall men jag har försökt förklara bättre efteråt.