Falu gruva

Har gjort ett besök vid Falu gruva i helgen och lite förvånad över hur stor den ändå var, ser mindre ut när man passerar i bilen!
Gick så klart en guidad tur och fotade en del under tiden dom pratade på om årtal hit och dit.
Det är lite med skräck blandad känsla jag är så långt in i berget. Många mil gångar var det så jag fick inte lämna gruppen och som tur var hade jag med mig dom som hade koll på mig, kan lätt glömma bort mig när jag har en kamera i handen.
Gjorde också ett besök i ett museum som ligger på området. Det ända vi inte gjorde var åka tåget som går runt området eftersom det var regn. Gick en sväng ute och fotade ändå. Regnet gör att färgerna blir väldigt skarpa men tyvärr syns det lite dåligt på förminskade bilder man publicerar online! Tycker det alltid är ett problem med landskapsbilder och bilder tagna med vidvinkel över lag som man förminskar till nät publicering.

Där fanns också en lite tråkig vägg. En vägg där folk hade börjat skriva sina namn. Nu var det kungligheter som varit framme och klottrat. Inte konstigt att ungdomar gör det på husväggarna.

När man går i en gammal gruva och man stannar till i tanken för att verkligen försöka förstå hur illa arbetssituationen var tror jag inte många ändå kan ta till sig eländet som dom hade. Vad sa guiden nu igen 50 grader och 12 timmars arbetsdag, bara en sån sak! Lägg då till hårt fysiskt arbete med många skador.

En sak jag blev imponerad av var hästarna som gick i dessa gångar och uppför trapporna. Dagens stora problem att få hästen i hästtransporten!

Falu rödfärg var också spännande att höra om. Jag hade inte gissat det ska ta 60 år för att få fram lite färg, och det är räknat efter man fått upp det ur berget!

Antar alla i Dalarna har redan gjort ett besök i gruvan men som inflyttad var det mitt första och jag kan rekommendera för den som inte varit där göra ett besök. Som fotograf behöver man stativ eller en kamera som klarar mycket höga ISO-tal. Annars är det inga problem. Kan vara svårt att få unika bilder när man måste följa en grupp.