Koboltgruvan i Los

Har besökt en gruva i Los och det var kobolt man bröt där. Henrik Kalmeter upptäcker kobolt där år 1736 och ett nytt grundämne nikel upptäcks där år 1751 av Axel Fredrik Cronstedt

1773 går gruvan i konkurs

På gruvan har man i dag byggt ett timmer hus som täcker själva gruvan och där har man guidade visningar, försäljning, utställningar, mineralsamling och bildspel. Inne i huset har man öppningar i golvet så man ser gruvhålen vilket var en trevlig lösning tycker jag.

Det är ganska mörkt i gruvgångarna så stativ är att rekommendera om man vill ha bra skarpa bilder. Jag provade lite höga ISO tal bara för att få se hur pass bra det blir. Provade allt från ISO 800 till 20 000 och det är helt galet bra vad en digitalkamera klarar idag jämfört för några år sedan. Men ska man ha högsta kvalitet är det stativ som gäller. Kanske man skulle ta med blixtar och gå där och fota någon timma med egen ljussättning. Man kan kanske fråga en av guiderna om lov vid tillfälle.

Lite bilder från mitt besök.