Högbergsfälten

Var i Filipstad och fotar vid Högbergsfälten igår. Det är ett trevligt gruvområde som jag håller på att dokumentera sedan en tid tillbaks.

Har varit där ett par gånger och fotat men det var på sommaren, höst och försommaren. Det jag nu var på jakt efter var isbildningar inuti grottorna. Det var lite för mycket snö kvar än och jag skulle tro om en vecka är det optimalt att vara där om det här vädret håller i sig. Jag har fått en hel del bra bilder ändå så jag känner mig väldigt nöjd.

I området finns det många gruvhål så det gäller att vara försiktig då en del schakt kan vara 400m djupa eller mer. Jag har varit inne i någon håla och gått på mycket gamla trägolv med fritt fall på många hundra meter under fötterna. Det har varit någon ide om en bild eller bildvinkel som fick mig gå utanför avspärrningarna.

Det var innan jag insåg hur djupt det kan vara och hur många hundra år dom ruttna golvplankorna var, gör jag nog inte om på ett tag!

Det var lite lurigt att gå i gångarna eftersom det var isigt på golvet och eftersom det droppar vatten från taket byggs istappar upp på golvet likt en stalagmit. En pannlampa hade onekligen underlättat. Nu har jag gått i dom här gångarna förut så jag vet dom inte sluttar nedåt. Hade varit en tråkig överraskning om man plötsligt började glida nerför den hala gången och inte kunde komma upp igen.

En bild tagen med mobilen på en gång som leder in i en grotta.

20130328_103535