Miljöengagemang

En fotokompis och före detta arbetskollega har byggt två holkar tillsammans med mig för att ha späck i till fåglarna.

Det är främst lavskrikor som är målet med utfodringen, men så klart kommer andra fåglar dra nytta av maten. Vi har bara gjort två stycken än för att se hur modellen fungerar. Tanken är att det ska ramla nedåt och ligga mot gallret.

Måtten är ca höjd 500 bredd 250 djup 120 och då är inte taket räknat med.

Risken är att det hakar upp sig eftersom späcket är fruset. Speciellt om man lägger dit späck som inte är fruset än och det kan hamna som en klump. Kan tänka mig mindre bitar som är frusna fungerar säkrast, men vårvinterns prov får utvisa eventuella problem.

Men utan galler kommer tex mård att dra iväg med det.

späckholkOm dom fungerar bra ska vi till nästa höst ha byggt ett antal för utsättning. Vi har redan nu börjat leta lämpliga platser för våra kommande utfodringar.

En del säger man absolut inte ska utfodra lavskrikor med korv och en del gör det. Grunden för dom tama lavskrikorna är från skogshuggare och jägare förr i tiden som matade dom. Då var fläsket salt och dom har klarat det bra. Så dagens korv med den lilla saltmängd bör dom klara kan man tycka.

Lavskrikor har många namn och fläsk Olle och Skogsfrun är två jag känner till från min uppväxt.

Har jag nu lite tur och mycket förberedelser så kanske jag får några fina serier fågelfoton vid dom här utfodringarna. Det är en stor del i varför jag utfodrar så vist hoppas jag.