Sunny 16

Har suttit och pratat med Folke Hårrskog/N om fotografins utveckling ett par gånger om för och nackdelar med digitalfoto. Folke är för den som inte vet en mycket duktig och kunnig fotograf som är med i föreningen Naturfotograferna.

Som men allt finns det för och nackdelar men jag gillar utvecklingen och är övertygad den har medfört vi ser mer bra foton i dag. Jag är inte lika säker att fotograferna är så mycket bättre.

Med den digitalkameran kan man fotografera hur mycket som helst på samma blomma och plocka ut det man gillar mest. Fotot blir säkert jätte bra men jag är säker att även det kortet skulle gå och få bättre. En fotograf förr hade förmodligen inte någon lust att ta ett par hundra exponeringar på samma blomma och ta det som blev vackrast. Då fick man fundera lite på hur ska man fota blomman, vilken vinkel passar och hur är ljuset och hur är bakgrunden mm.

Själv kan jag komma på mig att tar på tok för många exponeringar ibland. Det händer band annat om jag hittat en vacker blomma och jag blir alldeles till mig av glädje. Då kan jag börja fota utan att ens ha tänkt igenom hur jag vill resultatet ska bli och då är det inte lätt att få till den där kanonbilden.

Kan hända att om man blandar dom två fotograferna skulle en bättre fotograf bli till. Tyvärr hör man för ofta av dom gamla fotograferna ”det var bättre förr” mörker rum hit och dit och hur hemskt det är med datorer.

Dom unga fotograferna tar sig inte tid att lyssna på dessa gamla fotografer som har massor av kunskap, och med lite tur också vill dela med sig.

Undra hur många av fotograferna i dag som använder sig av manuella inställningar. Själv försöker jag använda det så mycket jag kan för jag tror man kan få lite bättre resultat. Men för mig funkar det bra vid landskapsfotografering och blommor eller andra saker som står stilla ett tag. Fåglar då klarar inte jag i alla fall av manuellt utan använder mig av oftast av dagens teknik och väljer antingen bländarförval eller tid lite beroende på vilket resultat jag är ute efter.

Fick höra att man kan fotografera helt utan ljusmätare. Sunny 16 heter en regel som användes förr i tiden. (stenåldern)

På en riktigt solig dag så ställer du bländaren på f/16 och slutartiden så nära det ISO-tal kamera är inställd på. Säg att kameran är inställd på ISO 100. Då ställer man slutartiden 1/100 eller det närmaste man kan.

Vill man ha ett kortare skärpedjup än vad 16 ger kan man enkelt ordna det. Det man då gör är att man öppnar till bländare 11 och ändrar tiden med ett steg till 1/250 och fortsätter tills man är på dom värdena man vill. 

Nu får det inte vara allt för enkelt utan för varje väderlek finns en egen regel så det var lite att hålla reda på. Nog är jag glad för utvecklingen det är helt klart men det var roligt att prova Sunny 16.