Skuleskogen och Bildredigering

Håller på att gå igenom bilder från mitt senaste besök i skuleskogen som var i höstas. Har varit där ett par gånger men detta var första höstbesöket. Jag gillar verkligen högakusten och skuleskogen så fler besök kommer det bli i framtiden.

Höga kusten har värdens största landhöjning. 8 mm per år höjs området och det innebär fast landförbindelse med Finland om 2500år. Eller 400mm på 50 år för att få ett lättare perspektiv.

Jag ligger efter en del när det gäller att gå igenom allt man har fotat. Det som tar mig mest tid är nog att gå igenom alla bilder och bestämma vilka jag ska använda och vilka jag ska radera. Det har varit lite annat som har tagit min tid och fokus ett tag.

Jag har arbetat fram ett arbetsflöde som passar mig och som jag tycker funkar bra. När bilden väl är utsedd tar det inte många minuter så är bilden klar för printas. Själva redigeringen försöker jag hålla så enkel som möjligt och försöker få bilden så klar jag kan redan när jag tar bilden.

Men vissa saker är alltid bra att göra med bilderna. T.ex. ta bort dammfläckar beskära den och justera ljuset vilket jag såklart gör i raw. I Photoshop har jag sedan mallar för allt så det ska gå så fort som möjligt. I raw gör jag samma jobb som man förr gjorde i mörkrummen så det är inga märkvärdigheter, svårt att säga det var bättre förr. Har man misslyckats vid fototillfället kan man rädda det i photoshop vilket jag gör om det behövs, jag är inte emot redigering men det ska användas med måtta.

När jag däremot gör en panoramabild blir det genast mer jobb i datorn men vad gör väl det när man får en fin panorama. Jag brukar använda mitt 70-200 och ställa det på högkant när jag fotar. Ställer så klart in kameran på manuellt och slår av autofokusen. Tar mellan 5-9 bilder som sedan kommer slås ihop till ett panoramafoto. Vet en del som bara beskär sina bilder så dom ser ut som ett panorama, men detaljrikedomen är inte att jämföra.

Jag sparar varje bild i ett par olika format men samma id nummer, bland annat psd, CR2, jpeg. Har jobbat fram en del makron till Photoshop för att underlätta och skynda på arbetet så som att lägga in signatur, förminska för lämpliga storlekar till olika ändamål mm.

Snart får jag böra gå igenom mitt nästa stora projekt nämligen fåglar och några fina foton har jag nog fått.